Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το τρίπτυχο της σωστής διατροφής για τις αυτοάνοσες ασθένειες .

Αυτό που είναι τροφή για έναν άνθρωπο, μπορεί για κάποιον άλλον, να είναι ισχυρό δηλητήριο.
“-Λουκρήτιοs

 
Το τρίπτυχο της σωστής διατροφής για τον θυρεοειδή  και γενικά για τις αυτοάνοσες ασθένειες.
Οχι γλουτένη.
Οχι γαλακτοκομικά.
Οχι ζάχαρη.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με Hashimoto (Χασιμότο), (αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδή ), που πάσχουν ταυτόχρονα και απο κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) χωρίς συμπτωματολογία  (δηλαδή, χωρίς ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα) χρειάζονται  49% περισσότερη T4 (Θυροξίνη) για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα TSH (θυροτροπίνη)  σε σχέση με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη.
thyroid-sweatshirtΑπό την στιγμή που οι ασθενείς ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για 11 μήνες, οι απαίτησεις σε θυροξίνη(Τ4) έπεσαν στα ίδια επίπεδα με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη.
Η Ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό Hashimoto 
Ακόμη μία μελέτη αποδεικνύει την κλινική συσχέτιση μεταξύ ευαισθησίας στη γλουτένη και υποθυρεοειδισμού Hashimoto.
Είναι  σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο με νόσο του Hashimoto που δεν έχει κάποιο βαθμό ή πλήρη ευαισθησία στη γλουτένη .
Η Γλουτένη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα 
Η Ευαισθησία στη γλουτένη  βασικά ορίζεται ως οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.
Κοιλιοκάκη ορίζεται γενικά ως μια αυτοάνοση αντίδραση του εντέρου,
κατά την έκθεση του στη γλουτένη, καθώς και την συνολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διάφορα εργαστήρια διαγιγνώσκουν την κοιλιοκάκη χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών δοκιμών και της εντερικής βιοψίας.
Μια τέτοια ανοσολογική απάντηση δεν είναι ποτέ καλή για ένα άτομο με Hashimoto ή κάποια άλλη αυτοάνοση ασθένεια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη σε μη ισορροπία και υπερλειτουργεί κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς αυτοάνοσης πάθησης.
Μια  ανοσοποιητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής  κάνει  το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ασταθές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αυτοάνοση πάθηση.
Η καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργεί φλεγμονή ενώ τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για ορισμένους η φλεγμονή μπορεί να εμφανισθεί στις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνο και πρήξιμο.Σε άλλους παρουσιάζεται ως δερματικά εξανθήματα .
Αλλοι υποφέρουν με φλεγμονή στον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα μια “ομιχλώδη” κατάσταση στο μυαλό τους, κακή διάθεση και αγχώδεις διαταραχές, ή και απώλεια μνήμης.
Και οχι μόνο.
Καταλήγουμε λοιπόν πάλι στον Ιπποκράτη
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το  έντερο.
- Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.
 Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό πρίν από  περισσότερα από 2.000 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε  το πόσο δίκιο είχε.
Οι  έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη  το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τώρα ο θυρεοειδής και το σύνδρομο Χασιμότο.
Για να μην γράφω ενα ολόκληρο κατάλογο ασθενειών, δεν νομίζω πως υπάρχει ασθένεια στην εποχή μας, που να μην ωφείλεται στο διαρρέον έντερο.
Το φράγμα του εντέρου:
Ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει  και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα;
Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό.
Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγεί αμέσως  έξω από το άλλο άκρο.
Το έντερο παίζει πράγματι έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του σώματος μας, από το εξωτερικό περιβάλλον.
Λειτουργεί κυριολεκτικά  παρόμοια με το δέρμα μας … αλλά στο εσωτερικό του σώματος.
51QNEYDc9yL._SY300_
Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.
Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια  ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.
Γλουτεομορφίνες και κασεομορφίνες (Gluteomorphins & Casomorphins) ήαλλοιώς  οπιούχα από γλουτένη και καζεΐνη
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι.
Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη γάλακτος, που βρίσκεται στην αγελάδα, αίγα, πρόβατα, στον ανθρώπο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα σώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό και σχιζοφρένεια και αυτοάνοσες ασθένειες. δεν μπορούν να αφομοιώσουν αυτές τις πρωτεΐνες, λόγω του γεγονότος ότι το πεπτικό τους σύστημα είναι γεμάτο από μη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και ως εκ τούτου καθίστανται αυτές οι τροφές ανθυγιεινές.
Ως αποτέλεσμα της κακής πέψης της γλουτένης και της καζεΐνης μετατρέπονται σε ουσίες με παρόμοια χημική δομή των  οπιούχων, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.
Αρα λίγο πολύ είμαστε όλοι μας ναρκομανείς, ιδίως οι ασθενείς με θυρεοειδή,κοιλιοκάκη, κατάθλιψη,  ρευματοειδή αρθρίτιδα και γενικά αυτοί που πάσχουν απο αυτοάνοσες ασθένειες.
Εξού και η δυσκολία μας να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί η ακόμη χειρότερα γλυκά.
Εζω δεί αρκετούς καρκινοπαθείς να αντιδρούν και να συνεχίζουν να τρώνε ζάχαρη και φρουκτόζη ( η οποία σημειωτέον είναι σχεδόν η μόνη ουσία που προάγει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα)

Υπήρξε ένας αρκετα μεγάλος αριθμός ερευνών που έγινε σε αυτόν τον τομέα από τους Dohan, Reichelt, Shattock, Cade και άλλους, όπου τα πεπτίδια της  γλουτένης και της καζεΐνης, που ονομάζονται  gluteomorphins και casomorphins, εντοπίστηκαν στα ούρα των σχιζοφρενών ασθενών και τα αυτιστικά παιδιά.
fructose
Παρεμπιπτόντως, οι ουσίες αυτές βρέθηκαν επίσης σε ασθενείς με κατάθλιψη και  ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αυτά τα οπιούχα από το σιτάρι και το γάλα περνούν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο και μπλοκάρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, και λειτουργούν όπως  η μορφίνη και η ηρωίνη , προκαλώντας διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα.
Με βάση αυτή την έρευνα, έχει αναπτυχθεί η δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη και καζεΐνη (δίαιτα GFCF) .
Η εμπειρία δείχνει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι “must”
Οι περισσότεροι ασθενείς του Hashimoto εμπίπτουν κάπου μεταξύ της
ευαισθησίας στη γλουτένη και στην κοιλιοκάκη.
Παρ ‘όλα αυτά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νόσο του Hashimoto βελτίωνονται κατόπιν αυστηρής δίαιτας χωρίς  γλουτένη, ακόμη και αν δεν πάσχουν , η δεν έχουν τα  καθιερωμένα συμπτώματα της  κοιλιοκάκης.
Με τον όρο αυστηρή δίαιτα εννοείται να  είναι 100% χωρίς γλουτένη.
Επειδή η ανοσοποιητική αντίδραση στην γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την έκθεση του ατόμου σε αυτή, αν κάποιος αργότερα περιστασιακά καταναλώσει γλουτένη θα εκμηδενίσει τα θεραπευτικά οφέλη της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1]
Αυτα λέει η νέα μελέτη, αλλά το να αφαιρέσουμε μόνο την γλουτένη απο την διατροφή μας είναι αρκετό ?
Η το να αγοράζουμε προιόντα χωρίς γλουτένη?
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η λάθος συνταγή για την Κοιλιοκάκη, θυρεοειδή και τα αυτοάνοσα νοσήματα, ή καλύτερα δεν είναι αρκετή.
Στο τελευταίο μέρος αυτής της σειράς ,
σας έδειξα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη και όποιος την χρησιμοποιεί ως μοναδική θεραπεία βρίσκεται σε κίνδυνο να πεθάνει πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε.
Η απόδειξη είναι ότι οι φλεγμονές μεγαλώνουν, η βιταμινική ανεπάρκεια προχωράει, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου επιμένει, παρόλο την δίαιτα χωρίς γλουτένη , η οποία οδηγεί σε ένα πράγμα: την μη θεραπεία της κοιλιοκάκης …
Αλλά τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λάθος με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;
Δεν προκαλεί η γλουτένη την Κοιλιοκάκη;
Ναι, η γλουτένη προκαλεί την κοιλιοκάκη
και πρέπει στην πραγματικότητα να εξαλειφθεί για τη θεραπεία της Κοιλιοκάκης …,  του θυρεοειδήκαι των αυτοάνοσων, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1] .
Αλλά υπάρχει ένας κατάλογος από άλλα τρόφιμα που οδηγούν σε φλεγμονή και διατηρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
Μην με παρεξηγείτε, η γλουτένη είναι όντως ο χειρότερος ένοχος.
Αλλά τo έντερο ενός που πάσχει από κοιλιοκάκη έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φτωχές διατροφικές επιλογές.
Αν δεν αφαιρέσετε τις «άλλες διαιτητικές τροφές που πυροδοτούν ” και που συμβάλλουν στην ασθένεια, θα καταλήξετε άρρωστος και τσαντισμένος όπως ήμουν εγώ.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή … και εδώ είναι ο λόγος.
Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι συνήθως τοξικές.
Συνέχεια  εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: